Ganglion kistleri, vücutta genellikle el ve ayak bilekleri gibi eklem bölgelerinde görülen, içi jel benzeri olan sıvılarla dolu şişliklerdir. Bu kistler, özellikle eklemlerde ve tendonların çevresinde oluşur. Genellikle zararsızdırlar ve bulundukları bölgeye herhangi olumsuz bir medikal etkisi olmaz. Oluşturdukları olumsuzluk durum ise bulundukları konuma ve büyüklüklerine bağlı olarak ağrıya ya da hareket kısıtlılığına yol açmasıdır.
Ganglion Kisti Nasıl Oluşur?
Ganglion kistlerinin oluşum mekanizması tam olarak belirlenememiştir. Eklemleri çevreleyen sıvının kist içerisine sızarak biriktiği düşünülür. Eklem ya da tendon bölgesinde yaptığımız kendini tekrarlayan hareketler, bu sıvıların dışarıya çıkmasına neden olur. Zamanla sıvı birikimiyle kist oluşur ve bu kist genellikle bir yumru gibi dışarıdan gözle fark edilir hale gelir.
Kimlerde Görülür?
Ganglion kistleri, her yaşta insanda görülebilir. Ama 15-40 yaş aralığındaki kişilerde daha yaygın olarak görülür. Özellikle el bileği gibi küçük eklemleri sıkça kullanan kişilerde, ganglion kisti ile daha sık karşılaşılır. Kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülen bu kistler, genellikle sürekli tekrar edilen hareketler sonucu oluşur.
Ganglion Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Ganglion kisti genellikle yavaş yavaş oluşur ve bazen yıllarca fark edilmeden büyümeye devam edebilir. Kistin boyutu, eklem hareketlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir; örneğin, fazla hareketle büyüyebilirken, dinlenme dönemlerinde küçülür. Ganglion kisti belirtileri arasında:
- Eklemin üzerinde dokununca hissedilebilen ve gözle görülebilen sert bir yumru
- Hareket ederken eklemlerde ağrı hissi
- Bazen sinir sıkışmasına bağlı olarak hissedilen uyuşma veya ağrılar
- El bileği ya da ayak bileği çevresinde şişlik oluşması
Ganglion Kisti Tedavisi
Çoğu ganglion kisti türü tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur. Ancak, ağrıya neden olan ya da hareket kısıtlılığı yaratan ganglion kistlerinin tedavi edilmesi gerekir. Bunlar arasında:
- Dinlenme ve Destekleme: Medikal mağazalarında kolayca bulunabilen el veya ayak bileği için tasarlanmış ateller ile eklemi sabitleyerek kistin küçülmesi sağlanabilir.
- İğne ile Sıvı Çekilmesi (Aspirasyon): Kist içerisinde biriken sıvılar bir iğne yardımıyla boşaltılır, ancak kist tedavi sonrasında zamanla tekrar oluşabilir.
- Cerrahi Müdahale: Kist, cerrahi operasyon ile tamamen çıkarılır. Bu tedavi genellikle kendini tekrarlayan kiste sahip hastalarda tercih edilir.
Ganglion Kistini Önlemek Mümkün mü?
Ganglion kistlerini tamamen önlemek maalesef mümkün değildir, ancak eklem bölgesini zorlayan hareketlerden kaçınmak kistin oluşma riskini azaltır. Özellikle el ve bilek eklemlerini gün içerisinde yoğun bir şekilde kullanan kişilerin düzenli olarak dinlenmeleri ve egzersizler yapmaları önerilir.
Eğer ganglion kistleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, ganglion kisti nedir, nasıl tedavi edilir? Içeriğimize de göz atabilirsiniz. Bu içerikte tedavi seçeneklerinin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz.